Dzisiaj gotujemy warzywa na parze i ćwiczmy wymowę głoski „ż”. Smacznego

Jak przyrządzamy warzywa na parze?

Surowe warzywa ostrożnie strugamy,
Pod bieżącą wodą żwawo przemywamy.

Następnie garnek bierzemy dość duży,
By włożyć tam sitko – dobrze nam posłuży!

Na to sitko w garze warzywa wrzucamy,
Dolewamy wody i gar przykrywamy.

Należy wodę podgrzać, aż stanie się wrząca,
by warzywa w garze miękły od gorąca.

Uważamy przy tym, by się nie poparzyć,
nieostrożnym kucharzom może się to zdarzyć.

Jarzynki pół godzinki trzymamy na parze,
Pilnując, aby wrzątek był cały czas w garze.

Wyparzone warzywa z sita wyrzucamy
Na talerzu z ryżem porządnie układamy.

I gdy tak leżą już w rządku, miękkie i gotowe,
Zjedzmy je bez żalu – są pożywne i zdrowe!

Cel ćwiczenia: głoska RZ/Ż

Dostępność