Jak przyrządzamy warzywa na parze?
Surowe warzywa ostrożnie strugamy,
Pod bieżącą wodą żwawo przemywamy.
Następnie garnek bierzemy dość duży,
By włożyć tam sitko – dobrze nam posłuży!
Na to sitko w garze warzywa wrzucamy,
Dolewamy wody i gar przykrywamy.
Należy wodę podgrzać, aż stanie się wrząca,
by warzywa w garze miękły od gorąca.
Uważamy przy tym, by się nie poparzyć,
nieostrożnym kucharzom może się to zdarzyć.
Jarzynki pół godzinki trzymamy na parze,
Pilnując, aby wrzątek był cały czas w garze.
Wyparzone warzywa z sita wyrzucamy
Na talerzu z ryżem porządnie układamy.
I gdy tak leżą już w rządku, miękkie i gotowe,
Zjedzmy je bez żalu – są pożywne i zdrowe!
Cel ćwiczenia: głoska RZ/Ż